TRÄDGÅRDSVISION   Att plantera vilket träd och vart?


Valet av arten och placeringen av varje träd är en viktig fråga. Svaret beror på en mängd olika faktorer, såsom att ett träd är inte ett isolerad objekt. Det passar i en miljö, och fastställer trädgården som en helhet.

 

Du kan plantera träd där du känner för, och låt dina personliga erfarenheter artbestämma. Under vilket träd fick du kyssa först din älskling? Eller är det trädet som du vill glömma?

 

Du kan också tänka på funktionen av ditt träd. Måste det ge dig lite avskildhet, en lugnande utsikt, frukt, trä, skönhet? Vill barnen vill spela i den?

 

Du måste också ta marken i beaktande: är det blött och lerigt, eller torrt och sandigt?

 

Som ni ser, det finns en hel del saker du måste tänka på. Därför rekommenderar vi ofta att plantera olika träd, och att sortera ut agnarna från vetet senare. Om du planterar bara ett träd, kan det bli väldigt smärtsamt fem år senare då du upptäcker att det inte är den rätta, eftersom det växer för långsamt eller för fort och för stor. Livet är för kort för att vänta fem år för varje gång du ändrar något i din trädgård, innan du är säker på att resultatet är tillfredsställande.